Gluten pszenny witalny to substancja, która znajduje szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Po wzbogaceniu go o przyprawy staje się produktem znanym jako seitan, ceniony zamiennik mięsa, pojawiający się między innymi w kuchniach Korei, Japonii, Chin czy Rosji. Seitan może stanowić dobre źródło białka w diecie wegetariańskiej czy wegańskiej. Gluten pszenny witalny jest używany głównie do optymalizacji mieszanek mącznych i mieszanek do ciast. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego, często używanym jako substytut mięsa w kuchni wegetariańskiej. Gluten pszenny witalny jest również szeroko stosowany w żywieniu zwierząt. Produkt jest ważnym składnikiem wykorzystywanym w produkcji karmy dla zwierząt domowych, a także w paszach dla ryb, cieląt i prosiąt.
Właściwości glutenu pszennego witalnego
Gluten pszenny witalny wytwarzany jest poprzez nawodnienie gęstej mąki pszennej w celu aktywacji glutenu, a następnie zmianę uwodnionej masy w celu wyeliminowania skrobi. Pozwala to na ekstrahowanie samego glutenu. Otrzymany tą drogą gluten jest następnie suszony i mielony z powrotem na proszek.
Gluten pszenny witalny charakteryzuje elastyczność i właściwości poprawiające teksturę produktów końcowych. Witalny gluten pszenny umożliwia zatrzymywanie gazu i pary, dodając przy tym objętości i lekkiej konsystencji wypiekom bogatym w mąki pełnoziarniste lub gruboziarniste. Właściwości wiążące produktu pozwalają na osiągnięcie mięsistej, ciągliwej struktury, co pozwala na efektywniejsze komponowanie produktów i ich integrację w oczekiwanym kształcie, a także pozwala zachować wytrzymałość tych, które wymagają zamrażania.
Gluten pszenny witalny nie zawiera soi, ma niską zawartość tłuszczu i węglowodanów. Jego okres przydatności wynosi do 24 miesięcy. Prawidłowe przechowywanie substancji polega na umieszczeniu jej w hermetycznym opakowaniu w suchym, chłodnym magazynie.
Gluten pszenny witalny w żywieniu ryb
Gluten pszenny witalny jest doskonałym źródłem białka roślinnego, dlatego z powodzeniem jest wykorzystywany zarówno przez hodowców i producentów ryb w paszach dla tych zwierząt, jak również przez akwarystów-amatorów – w karmach podawanych rybkom akwariowym.
Gluten pszenny witalny w paszach dla bydła
Żaden hodowca bydła nie ma najmniejszych wątpliwości, że jakość paszy jest kluczowa w kwestii osiągania założonych wyników. W związku z tym, naturalnie pojawia się pytanie o to, jakie rodzaje pasz warto serwować zwierzętom, które są częścią hodowli. Odpowiedź nie jest jednoznaczna, ponieważ rodzaj i ilość podawanej paszy zawsze należy dostosować do potrzeb konkretnego gatunku, a nawet konkretnego stada, jednak warto pamiętać, że pasze zawierające gluten pszenny witalny nie ustępują znacznie w jakości paszom ze składnikami pochodzenia zwierzęcego. Jednocześnie pasze oparte o składniki pochodzenia roślinnego, w tym te zawierające gluten pszenny witalny, najczęściej okazują się atrakcyjniejsze dla hodowców ze względu na bardziej przystępne ceny. Substancję oferuje między innymi firma Foodcom: https://foodcom.pl/products/gluten-pszenny-witalny-2/.
Gluten pszenny witalny jako składnik karmy dla zwierząt domowych
Karmy dla zwierząt domowych to kolejna kategoria produktów, w której szeroko wykorzystuje się gluten pszenny witalny. Najczęściej stosowany jest jako zamiennik mięsa i białka pochodzenia zwierzęcego. Tak jak w przypadku innych typów karmy, należy zachować ostrożność w kwestii jej dawkowania, ponieważ nadmiar spożycia może prowadzić do nietolerancji pokarmowych i problemów skórnych, szczególnie u zwierząt posiadających wrażliwy układ trawienny.
Podsumowanie
Gluten pszenny witalny to produkt o szerokim spektrum zastosowań w przemyśle. Po poddaniu go odpowiedniej obróbce staje się Seitanem, znaną alternatywą dla mięsa, obecną w wielu kuchniach świata. To co szczególnie interesujące, to fakt, że gluten pszenny witalny często wykorzystywany jest w żywieniu zwierząt hodowlanych oraz domowych. Stosuje się go do produkcji karmy dla różnych gatunków zwierząt domowych, a także w procesach produkcyjnych pasz przeznaczonych do spożycia przez prosięta, ryby i cielęta.
Gluten pszenny witalny jest ceniony przez hodowców ze względu na wysoką zawartość białka. Nie ma co ukrywać, że tym, co przekonuje wielu do sięgnięcia po pasze zawierające gluten pszenny witalny jako źródło protein, zamiast po pasze zawierające białko pochodzenia zwierzęcego, jest ich stosunkowo niska cena przy jednoczesnym zachowaniu jakości niewiele ustępującej produktom zawierającym białko odzwierzęce. Gluten pszenny witalny to niezwykle interesująca substancja, znajdująca zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu, której charakterystyka zdecydowanie warta jest zgłębienia.
FOT. Adobe Stock
ARTYKUŁ SPONSOROWANY