Małopolska słynie z produktów tradycyjnych. Do tej pory zarejestrowano już 200 produktów tradycyjnych. Lokalni producenci słyną z tego, że dbają o wysoką jakość i używanie tradycyjnych metod.
Pierwszym polskim produktem regionalnym zarejestrowanym w Unii Europejskiej była bryndza podhalańska pochodząca również z Małopolski. Inne produkty regionalne z Małopolski to jabłka łąckie, kiełbasa lisiecka, karp zatorski, obwarzanek krakowski i redykołka.
Polityka wyróżniania produktów regionalnych i tradycyjnych jest prowadzona z myślą o konsumentach i ukierunkowana na podniesienie jakości żywności proponowanej przez producentów. Konsumenci powinni mieć możliwość i pewność tego, że kupują produkt lepszej jakości. W Unii Europejskiej jest już zarejestrowanych ponad 1000 zarejestrowanych Oznaczeń Geograficznych oraz Nazw Pochodzenia. Pod tym względem liderami wśród państw członkowskich są Włochy i Francja.
W przypadku produktów tradycyjnych deklaracje producentów żywności odzwierciedlają rzeczywistość. Dla konsumenta produkty oznaczone jako tradycyjne unijnym logo, są bardziej wiarygodne, bo podlegają większej kontroli. Do najbardziej ostrożnych i wymagających konsumentów należą rodzice.
W ramach Unii Europejskiej istnieje europejski system oznaczeń regionalnych i tradycyjnych, które są następujące:
- Chroniona Nazwa Pochodzenia
- Chronione Oznaczenie Geograficzne
- Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
- Jakość Tradycja (oznaczenie krajowe)
Wśród regionalnych i tradycyjnych specjałów zdecydowanie dominują produkty spożywcze, produkowane przez gospodarstwa rolne.
Korzyści z zarejestrowania produktu regionalnego lub tradycyjnego osiąga nie tylko producent. Coraz częściej podkreśla się, że system oznaczeń regionalnych i tradycyjnych istniejący w ramach UE pomaga promować lokalną kulturę i regiony.
Tekst: Magdalena Lisek