Przepiórka japońska została udomowione jaka amatorski ptak, przez Chińczyków, którzy zakochali się w jej śpiewie. Nieco później Japończycy zaczęli utrzymywać przepiórki japońskie w klatkach. Domowe przepiórki japońskie są zróżnicowaną wewnętrznie grupą, której hodowla może być ukierunkowana na uzyskanie mięsa lub jaj.
Obecnie wyróżnia się kilka ras tytułowych ptaków różniących się m.in. kolorystyką upierzenia. W zachodniej części Europy i Stanach Zjednoczonych przepiórki japońskie są hodowane ze względu na mięso. Natomiast w Chinach, Japonii i Brazylii dominuje produkcja przepiórczych jaj. W Polsce przepiórka również jest głównie ptakiem nieśnym.
Wysoka produkcja nieśna
Domowa przepiórka japońska charakteryzuje się wysoką produkcją nieśną. Przeciętnie po dwóch miesiącach można uzyskać kolejne pokolenie. Jaja przepiórcze zawierają więcej egzogennych aminokwasów oraz są cennym źródłem żelaza, miedzi, cynku i fosforu. Jaja przepiórcze są ponadto bogate w prowitaminę A oraz witaminy z grupy B.
Przepiórki lekkie, nieśne ważą około 110 – 150 g, a masa jaja wynosi zwykle w granicach 9 -11 g. Przepiórki nieśne posiadają masę ciała wynoszącą w granicach 160 – 250 g. Masa jaj przepiórczych otrzymywanych z hodowli przepiórek nieśnych jest równa około 12 – 13 g. Największą masę posiadają jaja przepiórek mięsnych ważących od 300 do 400 g (ok. 13 – 16 g/jajo).
Główne zasady hodowli przepiórek japońskich
Hodowla przepiórek japońskich w klatkach. Przy wyborze klatek należy zwrócić uwagę na materiały, z jakich zostały wykonane, aby hodowca mógł łatwo utrzymać je w czystości. Z reguły konstrukcja klatek jest wykonana z siatki, pod którą znajduje się ruchoma taśma.
Ruchoma taśma usuwa odchody i umożliwia zachowanie jaj w czystości. Zniesione przez przepiórki jaja staczają się do rynienki po lekko nachylonym podłożu, skąd hodowca może je odebrać. Niektórzy hodowcy chcąc zwiększyć intensywność produkcji jaj wykorzystują baterię, w której klatki są umieszczone w kilku kondygnacjach na sobie. Tego typu metody hodowli przepiórek nieśnych są bardzo negatywnie oceniane przez ekologiczne środowiska.
Alternatywą dla typowych klatek i baterii są woliery, które zapewniają swobodę ruchu oraz dostęp do naturalnego oświetlenia i świeżego powietrza. Chów przepiórek może odbywać się także bezpośrednio na podłodze i głębokiej ściółce, co jest rekomendowanym rozwiązaniem dla małych gospodarstw. W pomieszczeniu hodowlanym należy zorganizować gniazda, grzędy, poidła i karmidła.
Wymagania japońskich przepiórek
W pomieszczeniu przeznaczonym do hodowli przepiórek japońskich temperatura powinna wynosić 20 – 22 stopni Celsjusza. Obniżenie temperatury poniżej granicznych 17 stopni Celsjusza może spowodować spadek nieśności. Ptactwo czuje się komfortowo, jeżeli wilgotność powietrza w pomieszczeniu wynosi około 50 – 80%. Pomieszczenia przeznaczone do hodowli przepiórek powinny być wyposażone w systemy wentylacji, które zapewnią swobodną wymianę gazową. Przepiórki japońskie bardzo szybko się rozwijają, co wiąże się z szybką przemianą materii. Z drugiej strony, gwałtowne ruchy powietrza, podobnie jak gwałtowna zmiana temperatury, mogą powodować obniżenie nieśności.
Żywienie przepiórek nieśnych
Dorosła przepiórka potrzebuje przeciętnie około 25 g paszy sypkiej lub granulowanej i około 40 ml wody. W okresie nieśności samice przepiórek powinny mieć zapewniony dostęp do paszy bogatej w białko, lizynę i minerały (m.in. wapń, fosfor). Obecnie na rynku są dostępne specjalne mieszanki poprawiające nieśność. Błędem byłoby stosowanie mieszanek dla kur nieśnych, z uwagi na zróżnicowane potrzeby pokarmowe. Dorosłe przepiórki – nioski wymagają paszy o koncentracji 2800 kcal w 1 kg oraz 21% białka.
Opłacalność produkcji jaj przepiórczych
Etap nieśności rozpoczyna się w 7 tygodniu życia i trwa przez 52 tygodnie. Produkcja jaj w ciągu roku przypadających na jedną przepiórkę może wynieść 300 jaj. Aktualne ceny giełdowe wynoszą w granicach 0,25 – 0,30 zł za sztukę. Na rynku cena przepiórki wynosi 10 – 15 zł, a początkowo nieśność wynosi od 5 do 8 jaj tygodniowo. Zysk ze sprzedaży 300 jaj wynosi około 75 zł – 90 zł, zatem w ciągu roku jedna przepiórka może przynieść dochód na poziomie ok. 60 – 80 zł, nie licząc kosztów utrzymania, które w zależności od sposobu hodowli i żywienia mogą być zróżnicowane.
W ocenie hodowców hodowla przepiórek najbardziej opłacalna jest w I kwartale roku, kiedy przed świętami wielkanocnymi wzrasta popyt na jaja, także jaja przepiórcze. Alternatywą jest ekologiczna hodowla przepiórek i sprzedaż jaj przepiórczych we własnym zakresie lub do współpracujących restauracji lokalnych i sklepów z lokalną żywnością, po wyższej cenie niż hurtowa.
Tekst: Magdalena Lisek