W branży spożywczej pojawia się coraz więcej różnego rodzaju systemów regulujących ten obszar działalności. W poniższym artykule opisujemy stosunkowo nowy na polskim rynku certyfikat VLOG. Jeśli jeszcze o nim nie słyszałeś, to przeczytaj koniecznie.
Co to jest certyfikat VLOG?
Certyfikat VLOG inaczej nazywany NON GMO to swego rodzaju gwarancja, że produkt spożywczy jest wolny od organizmów genetycznie modyfikowanych.
Co oznacza skrót VLOG?
Skrót VLOG pochodzi od oryginalnej nazwy Niemieckiego Stowarzyszenia Żywności bez Inżynierii Genetycznej: Verband Lebensmittel ohne Gentechnik. Organizacja ta jest pionierem w wyznaczaniu standardów kontroli w produkcji żywności bez użycia technik inżynierii genetycznej. Jest to pomysłodawca oraz właściciel standardu NON GMO.
Co gwarantuje oznaczenie VLOG?
Produkty z takim oznaczeniem powstają w zgodzie z naturą. Żywność NON GMO nie posiada nawet dodatków takich jak witaminy, enzymy, czy aromaty, które zostały wyprodukowane z pomocą organizmów genetycznie modyfikowanych. W przypadku produktów zwierzęcych możemy mieć także pewność, że z cyklu karmienia zwierząt zostały wykluczone pasze, które mogą zawierać GMO.
Jakie produkty mogą otrzymać certyfikat?
Certyfikacja dotyczy produktów spożywczych oraz pasz przeznaczonych do karmienia zwierząt. Standard dotyczy:
- produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka, miodu czy mięsa,
- produktów roślinnych: zbóż, warzyw i owoców
Dla kogo przeznaczony jest standard VLOG?
Certyfikat ten jest skierowany przede wszystkim do producentów rolnych. O certyfikację mogą się także ubiegać zakłady przetwórcze oraz firmy dystrybucyjne i transportowe. Warto też dodać, że standard może być także wdrożony przez producentów pasz.
Gdzie można uzyskać certyfikację?
Standard jest oczywiście obecny na rynku niemieckim. Od kilku lat można też starać się o certyfikację w kilku państwach sąsiadujących z Niemcami, w tym także w Polsce.
Tekst: Bogumiła Pierzchanowska
Do czego służy włóka łąkowa i czym kierować się przy zakupie?