Stosowanie nawozów w rolnictwie jest jednym z kluczowym elementów dbałości o rośliny. Odpowiednie nawożenie sprawia, że warzywa, owoce, kwiaty oraz pozostałe rośliny uprawne wydają obfite owoce i są odporne na choroby. Jeśli zamierzasz użyźnić ziemię uprawną, sprawdź, dlaczego warto stosować nawozy siarkowe.
- Niedobór siarki powszechnym zjawiskiem na świecie
- Dlaczego nawozy siarkowe są niezbędne?
Siarczany są jednym z głównym składników nawozów dla roślin uprawnych i użytków zielonych. Niedobór związków z tej grupy jest bowiem jedną z przyczyn, dla których rośliny słabo rosną i wydają niewiele owoców. Jeśli interesują Cię nawozy siarkowe, dowiedz się więcej na ich temat.
Niedobór siarki powszechnym zjawiskiem na świecie
Większość gruntów na świece wymaga systematycznego nawożenia siarczanami, które oferuje między innymi Adob. Niedobór siarki jest powszechnym zjawiskiem w glebach na całym świecie. Przykładowo, w Wielkiej Brytanii po zastosowaniu nawozów siarkowych plony pszenicy ozimej wzrosły o 30 proc., a przy uprawia warzyw kapustnych korzyści są jeszcze wyższe. Spektakularne efekty stosowania siarczanów są widoczne zwłaszcza w przypadku rzepaku ozimego, który daje plony większe nawet o 80 proc.
Niestety, pomimo zauważalnych efektów używania nawozów siarkowych, ich zastosowanie w rolnictwie wciąż jest niewielkie. W przeszłości siarka przedostawała się do gleby na skutek spalania węgla i zanieczyszczonych opadów atmosferycznych. Obecnie, gdy korzysta się z czystych źródeł energii, gleba jest chroniona przed szkodliwymi związkami i jednocześnie pozbawiana zasilania za pomocą siarczanów.
Dlaczego nawozy siarkowe są niezbędne?
Nawozy siarkowe są niezbędne, by uzupełnić lżejsze gleby w składniki mineralne pozytywnie wpływające na wielkość plonów. Nawet połowa wszystkich upraw może otrzymywać jedynie ułamek wszystkich potrzebnych związków siarki. Nawozy siarkowe z oferty Adob są łatwe w zastosowaniu, dlatego warto po nie siegnąć. Wskazane jest ich stosowanie w szczególności w przypadku roślin motylkowych, na przykład grochu, fasoli, lucerny i pastewnej koniczyny. W siarczany powinno zasilać się również ozime zboża i rzepak, który wydaje zbyt mało plonów, jeśli zasila się go wyłącznie nawozami azotowymi.
Siarka jest składnikiem białka roślinnego, dlatego jej niedobór utrudnia roślinom wzrastanie i owocowanie. Zrównoważone nawożenie chroni przed występowaniem takich niedoborów na każdym terenie, a w szczególności w miejscach znajdujących się w sporej odległości od uprzemysłowionych obszarów.
Tekst: Magdalena Lisek