Bez GMO – certyfikat VLOG

vlog
Certyfikat vlog, co to jest?, fot. Pixabay

GMO – certyfikacja vlog powstała dzięki inicjatywie Niemieckiego Stowarzyszenia Żywności bez Inżynierii Genetycznej. Jest to organizacja, która jest pionierem w tworzeniu oraz podnoszeniu poziomu standardów dotyczących kontroli non GMO w łańcuchu produkcji żywności. Sam certyfikat jest nazywany VLOG lub non GMO.

Kto może otrzymać certyfikat?

Certyfikat VLOG jest skierowany przede wszystkim do producentów rolnych oraz firm zajmujących się przetwórstwem produktów spożywczych. Certyfikacja obejmuje także przedsiębiorstwa zajmujące się transportem oraz dystrybucją żywności.

Agrowies.pl = Rolnictwo – Sadownictwo – Ogrodnictwo –  Ochrona Roślin – Maszyny Rolnicze – Nawozy – Środki owadobójcze – Hodowla zwierząt – Finanse i Prawo dla Rolnika

Jakie produkty mogą mieć certyfikat VLOG?

Certyfikat ten może być przyznany dla produktów pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Są to najczęściej: zboża, warzywa, owoce, mięso, mleko, jaja i miód. Na obecność GMO mogą być także przebadane pasze przeznaczone dla zwierząt i także otrzymać certyfikat VLOG.

Jak uzyskać certyfikat non GMO?

Aby otrzymać certyfikat konieczne jest przede wszystkim wyeliminowanie produktów, które mogą zawierać organizmy genetycznie modyfikowane, z procesu produkcji, transportu, przetwórstwa i dystrybucji. Aby zapewnić, że produkty pochodzenia zwierzęcego są wolne od GMO trzeba także przeprowadzić badanie pasz i mieć dokumentację potwierdzającą jego wyniki. Warto wiedzieć, że badanie pasz może być wykonywane także pod kątem zawartości metali ciężkich, mytotoksyn, pestycydów i innych substancji niepożądanych. 

Certyfikacja non GMO wymaga oczywiście przeprowadzenia audytu zewnętrznego. Audyt taki jest wykonywany co roku, w przypadku indywidualnych producentów żywności. Jeśli natomiast certyfikację wykonuje się grupowo, to audyt jest przeprowadzany co 2 – 3 lata. Kiedy wynik audytu jest pozytywny producent otrzymuje certyfikat i może oznaczać swoje produkty znakiem VLOG.

Tekst: Magdalena Lisek