Uprawa przemysłowa warzyw może być dość problematyczna – musimy wybrać dobrą odmianę, przygotować pole, a nasze rośliny muszą dawać wysoki plon o jak najlepszej jakości. Zakłady produkcyjne mają coraz większe wymagania, a przez to uprawa przemysłowa staje się jeszcze trudniejsza. Jednym z parametrów, jaki należy określić przy dostarczaniu towaru, jest zawartość metali ciężkich: ołowiu czy kadmu. Ważny jest także kolor, poziom azotanów w korzeniach oraz pozostałości pestycydów. Na szczęście mamy dzisiaj możliwość poprawienia tych parametrów, przede wszystkim zawartości metali ciężkich i azotanów, od których zależy cena towaru. W przypadku marchwi jest to bardzo ważne, ponieważ ma tendencję do kumulowania kadmu, ołowiu i azotanów. Dlatego podczas planowania upraw i programu nawożenia należy wziąć pod uwagę wszystkie te czynniki.
Kumulowanie substancji niepożądanych w marchwi przemysłowej
Na to, czy nasza marchew będzie kumulować substancje, wpływa wiele czynników:
- nawożenie (czas stosowania, jakość produktu i jego dawkowanie),
- odmiana marchwi (część palowa kumuluje azotany, dlatego warto wybierać takie odmiany, które mają większą część korową niż palową);
- pogoda (deszcz przed zbiorami lub niewielka ilość światła podczas wegetacji);
- gleba (zanieczyszczenie metalami ciężkimi; najlepiej sprawdzi się gleba o pH od 6,5, najlepiej ponad 7,0 oraz o wysokiej zawartości wapnia na poziomie 1500-2000 mg/dm3);
- czas zbioru (opóźnienie go działa korzystnie na zmniejszenie poziomu kumulowanych azotanów).
Azot w intensywnej uprawie marchwi
Azot to bardzo ważny pierwiastek plonotwórczy u warzyw. Jego optymalna zawartość w glebie to dla marchwi 50-80 mg N/dm3. Należy zatem dostarczyć go glebie w ilości 80-120 kg N/ha. Najlepszą formą do tego jest forma mocznikowa (amidowa).
Pamiętajmy jednak, że za późne nawożenie azotem (czyli od drugiej połowy lipca) także pobudza korzeń do poboru azotu, który później przeradza się w szkodliwe formy. Działa to na niekorzyść dla trwałości przechowalniczej korzeni marchwi. W zależności od przeznaczenia, w marchwi może być do 200 mg/kg (do produktów dla dzieci) azotanów, w innych przypadkach od 200 do 400 mg/kg.
Zobacz więcej informacji na temat nawożenia marchwi przemysłowej: https://pl.timacagro.com/uprawa-marchwi-przemyslowej/
Jak ograniczyć kumulowanie substancji niepożądanych przez nawożenie?
Badania wskazują, że racjonalne nawożenie razem z odżywianiem dolistnym ogranicza, ale i obniża kumulowanie się szkodliwych substancji.
Bez trudu znajdziemy preparaty wpływające pozytywnie na jakość marchwi. Poza glebą, odmianą czy pogodą odżywianie roślin również ma znaczenie na poprawę plonów. Dokarmianie marchwi podczas okresu wegetacji przynosi zadowalające efekty.
Czym nawozić marchew przemysłową?
Produktami, które sprawdzają się w tej roli, są płynne i granulowane nawozy od Timac Agro. Zawierają one substancje biostymulujące. Dzięki nim obniżymy zawartość azotanów skumulowanych w korzeniach, a także wesprzemy transport substancji do i z korzenia. W składzie znajdziemy IzoPentyl Adeniny redukujący azotany w roślinach, aminokwasy budujące białka oraz naturalny antystresant – Glicynę-Betainę. Badania nad działaniem produktów wykazały, że polepszają one wielkość i jakość plonów, a przy tym obniżają ilość kadmu i azotanów zawartych w marchwi.
Uprawa i nawożenie marchwi przemysłowej – podsumowanie
Aby dostarczać producentom najwyższej jakości marchew, powinniśmy zadbać o uprawę holistycznie. Dzięki racjonalnemu odżywianiu roślin będziemy mogli obniżyć zawartość szkodliwych substancji. W ten sposób osiągniemy jeszcze lepsze plony odpowiadające wymaganiom zakładów produkcyjnych.
Tekst: Timac Agro Polska
Leave a Reply