Ziołowe łąki są tylko jednym z kreatywnych przykładów aktywności ekologicznych hodowców drobiu. Choć ich utrzymanie wymaga dodatkowej pracy, to efekty są bardzo korzystne.
Ziołowe łąki są wybiegami dla piskląt i starszych osobników. Przygotowuje się je głównie w jednym celu – żeby wzmocnić w naturalny sposób odporność kurcząt i innych przedstawicieli drobiu już od początku ich rozwoju. Przypomnijmy, że w ekologicznym rolnictwie stawia się na profilaktykę, ale bez użycia leków. Środki z antybiotykami są tam stosowane pod ścisłym nadzorem i tylko w ostateczności. Jedną z metod ekologicznych jest też odpowiedni wybór ras.
Ekologiczni hodowcy doceniają dawne gatunki drobiu, ponieważ w odróżnieniu od tych, które teraz są wykorzystywane w przemysłowym chowie zwierząt, charakteryzują się naturalnie lepszą odpornością. Co prawda, ich wydajność jest mniejsza, ale w ekologicznej hodowli stawia się na jakość mięsa i jaj, a nie na ilość. Przykładem takiego gatunku jest wspomniana wyżej Zielononóżka Kuropatwiana. Można ją spotkać często w hodowlach, które są nastawione na produkcję ekologicznych jaj. Rasy konwencjonalne są natomiast wykorzystywane do większego chowu – np. rasy Rosa i Lenghorn. Ich nieśność jest lepsza niż u Zielononóżki, a odporność równie dobra.
Przy zakupie kurczaków lepiej nie kierować się ekonomią, ale ekologią i dążeniem do uzyskania wysokiej jakości. Najlepiej kupować tzw. Jednodniówki. Wtedy hodowca ma od początku życia drobiu kontrolę nad hodowlą. Przepisy o ekologicznym chowie zwierząt dopuszczają możliwość zakupu kurczaków, które mają maksymalnie 16 tygodni lub mniej. Wybór należy do rolnika. Wielu hodowców kieruje się ekonomicznymi względami – starsze kurczaki są po prostu tańsze.
Rolnicy wypracowują sobie własne metody hodowli w oparciu o własne doświadczenie, które nabywają w miarę rozwoju gospodarstwa. Nie zawsze udaje się uniknąć błędów, choćby w zakresie szacowania kosztów ponoszonych w trakcie chowu oraz wyceny jaj. Należy uwzględnić koszt paszy, koszty pracy, koszty zakupu piskląt, koszty prądu i ogrzewania. Ceny ekologicznych jaj powinny wynosić od 60 gr – tylko wtedy produkcja jest opłacalna. Znacznie bardziej kosztowne dla hodowcy mogą być jednak błędy w hodowli grożące utratą certyfikatu ekologicznej hodowli. Nieprawidłowe postępowanie, np. karmienie w nieodpowiedni sposób, wpływa niekorzystnie na jakość jaj lub mięsa. Jako przykład można wskazać na złe proporcje kwasów Omega 3 i Omega 6. Nie pozostaje to też bez wpływu na smak. Żeby uniknąć takich błędów wielu hodowców stosuje zbilansowane pasze.
Posiadacz gospodarstwa rolnego chcący rozszerzyć zakres upraw roślin, albo potrzebuje dodatkowych pastwisk lub łąk na…
Burak cukrowy jest drugim na świecie źródłem cukru. W naszej strefie klimatycznej dzierży niepodważalną palmę…
Ilość „produkowanych” przez gospodarstwa domowe odpadów wzrasta z każdym rokiem. Na szczęście wzrasta też świadomość,…
Przedsiębiorstwo PIKO to producent przemysłowych zbiorników ze stali nierdzewnej. Wysoka jakość produkcji doceniana jest przez…
W kalendarzu rolniczym warto zapisać sobie datę 15 marca 2024 roku. To właśnie w tym…
Są symbolem późnej jesieni, odchodzenia, pamięci. To o nich śpiewał Mieczysław Fogg, a cała Polska…