Zasady bioasekuracji w hodowli świń mają pomóc w walce z ASF. Afrykański pomór świń jest szybko rozpowszechniającą się chorobą wirusową, która występuje u świń domowych, świniodzików i dzików. Jeśli dochodzi do zakażenia stada, choroba przebiega powoli, ale systematycznie doprowadza do poważnych spadków w produkcji zwierzęcej. Śmiertelność może dochodzić nawet do 100%. W Europie wirus jest coraz groźniejszy. W związku z tym zostało opublikowane rozporządzenie Komisji (UE) z dnia 7 kwietnia 2021 r. ustanawiające szczególne środki zwalczania afrykańskiego pomoru świń. Obowiązuje ono od 21 kwietnia 2021 roku i powinno być stosowane przez wszystkie państwa Unii Europejskiej, na terenie których ta choroba występuje i gdzie znajdują się obszary objęte ograniczeniami I, II lub III. Nowe przepisy wprowadzają wiele istotnych zmian w zakresie ochrony biologicznej hodowli trzody chlewnej. Znowelizowane przepisy w zakresie bioasekuracji odnoszą się do gospodarstw, które znajdują się w następujących strefach:
z których są wywożone świnie, materiał biologiczny, świeże mięso i produkty pozyskiwane ze świń hodowanych i ubitych w obszarze II i III.
Nowe zasady bioasekuracji w hodowli świń w strefie żółtej
Wymienione gospodarstwa będą musiały wypełniać dodatkowe wymogi, bez realizacji których zwierzęta nie będą mogły znaleźć się w tzw. strefie białej. Dotyczy to wszystkich wymienionych stref. Zmiana szczególnie odnosi się do strefy żółtej, będącej dotychczas buforową.
Komisja potwierdziła zasadność dotychczasowych działań i obowiązków, ale wprowadziła dwa zupełnie nowe wymagania. Przede wszystkim hodowcy są zobowiązani do postawienia ogrodzenia, które będzie chroniło chlewnie i budynki, gdzie przechowywana jest pasza i ściółka. Drugi element dotyczy wprowadzenia w każdym gospodarstwie Planu bezpieczeństwa biologicznego.
Każde gospodarstwo rolne, w których hodowana jest trzoda chlewna, powinno wprowadzić Plan bezpieczeństwa biologicznego, w którym znajdzie się opis najważniejszych czynności podejmowanych w celu ochrony przed afrykańskim pomorem świń i wnikaniem innych wirusów. W planie znajduje się osiem punktów ze szczegółowymi wytycznymi. Niektóre z nich są już znane od dawna, niektóre nowe. Oto szczegóły:
Spełnianie wszystkich warunków narzucanych przez zasady bioasekuracji w hodowli świń będzie kontrolowane przez weterynarzy. Plan bezpieczeństwa bioasekuracji musi być przygotowany i zatwierdzony do 31 października 2021 roku dla gospodarstw, w których pracuje przynajmniej jedna osoba z zewnątrz. W dalszym etapie taki Plan musi być sporządzony również dla gospodarstw, które nie zatrudniają pracowników z zewnątrz. Wymóg musi być spełniony do końca 2021 roku. Kontrole weterynaryjne będą przeprowadzane w:
Wszystkie nowe wymagania mają pomóc w ograniczeniu i nierozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń.
Tekst: Bogumiła Pierzchanowska
Posiadacz gospodarstwa rolnego chcący rozszerzyć zakres upraw roślin, albo potrzebuje dodatkowych pastwisk lub łąk na…
Burak cukrowy jest drugim na świecie źródłem cukru. W naszej strefie klimatycznej dzierży niepodważalną palmę…
Ilość „produkowanych” przez gospodarstwa domowe odpadów wzrasta z każdym rokiem. Na szczęście wzrasta też świadomość,…
Przedsiębiorstwo PIKO to producent przemysłowych zbiorników ze stali nierdzewnej. Wysoka jakość produkcji doceniana jest przez…
W kalendarzu rolniczym warto zapisać sobie datę 15 marca 2024 roku. To właśnie w tym…
Są symbolem późnej jesieni, odchodzenia, pamięci. To o nich śpiewał Mieczysław Fogg, a cała Polska…