Życie wsi

Małopolska słynie z tradycji – ponad 200 produktów tradycyjnych

Małopolska słynie z tradycji – ponad 200 produktów tradycyjnych, fot. Pixabay

Małopolska słynie z produktów tradycyjnych. Do tej pory zarejestrowano już 200 produktów tradycyjnych. Lokalni producenci słyną z tego, że dbają o wysoką jakość i używanie tradycyjnych metod.

Pierwszym polskim produktem regionalnym zarejestrowanym w Unii Europejskiej była bryndza podhalańska pochodząca również z Małopolski. Inne produkty regionalne z Małopolski to jabłka łąckie, kiełbasa lisiecka, karp zatorski, obwarzanek krakowski i redykołka.

Polityka wyróżniania produktów regionalnych i tradycyjnych jest prowadzona z myślą o konsumentach i ukierunkowana na podniesienie jakości żywności proponowanej przez producentów. Konsumenci powinni mieć możliwość i pewność tego, że kupują produkt lepszej jakości. W Unii Europejskiej jest już zarejestrowanych ponad 1000 zarejestrowanych Oznaczeń Geograficznych oraz Nazw Pochodzenia. Pod tym względem liderami wśród państw członkowskich są Włochy i Francja.

Agrowies.pl = Rolnictwo – Sadownictwo – Ogrodnictwo –  Ochrona Roślin – Maszyny Rolnicze – Nawozy – Środki owadobójcze – Hodowla zwierząt – Finanse i Prawo dla Rolnika

W przypadku produktów tradycyjnych deklaracje producentów żywności odzwierciedlają rzeczywistość. Dla konsumenta produkty oznaczone jako tradycyjne unijnym logo, są bardziej wiarygodne, bo podlegają większej kontroli. Do najbardziej ostrożnych i wymagających konsumentów należą rodzice.

W ramach Unii Europejskiej istnieje europejski system oznaczeń regionalnych i tradycyjnych, które są następujące:

  • Chroniona Nazwa Pochodzenia
  • Chronione Oznaczenie Geograficzne
  • Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
  • Jakość Tradycja (oznaczenie krajowe)

Wśród regionalnych i tradycyjnych specjałów zdecydowanie dominują produkty spożywcze, produkowane przez gospodarstwa rolne.

Korzyści z zarejestrowania produktu regionalnego lub tradycyjnego osiąga nie tylko producent. Coraz częściej podkreśla się, że system oznaczeń regionalnych i tradycyjnych istniejący w ramach UE pomaga promować lokalną kulturę i regiony.

Tekst: Magdalena Lisek

 

admin

Recent Posts

Dzierżawa gruntu rolnego – korzyści i zagrożenia

Posiadacz gospodarstwa rolnego chcący rozszerzyć zakres upraw roślin, albo potrzebuje dodatkowych pastwisk lub łąk na…

1 tydzień ago

Agrofagi występujące w uprawie buraka cukrowego

Burak cukrowy jest drugim na świecie źródłem cukru. W naszej strefie klimatycznej dzierży niepodważalną palmę…

1 miesiąc ago

Kompostownik w ogrodzie – ekologicznie i ekonomicznie

Ilość „produkowanych” przez gospodarstwa domowe odpadów wzrasta z każdym rokiem. Na szczęście wzrasta też świadomość,…

2 miesiące ago

Producent przemysłowych zbiorników kwasoodpornych — PIKO

Przedsiębiorstwo PIKO to producent przemysłowych zbiorników ze stali nierdzewnej. Wysoka jakość produkcji doceniana jest przez…

2 miesiące ago

Dopłaty bezpośrednie dla rolników w 2024 roku. Co się zmieni?

W kalendarzu rolniczym warto zapisać sobie datę 15 marca 2024 roku. To właśnie w tym…

2 miesiące ago

Uprawianie chryzantem w ogrodzie

Są symbolem późnej jesieni, odchodzenia, pamięci. To o nich śpiewał Mieczysław Fogg, a cała Polska…

3 miesiące ago