Hodowca świń w pierwszej kolejności powinien przygotować budynek, który będzie służył za pomieszczenie dla świń. Duże znaczenie ma tu rasa zwierząt, ponieważ w przypadku rasy zachowawczej nie ma potrzeby modernizacji starego budynku. Wystarczy go zwyczajnie ocieplić i będzie pasował idealnie. W przypadku polskich wsi, przy większości domów znajdują się budynki gospodarcze. Rasy rodzime świń są wystarczająco odporne na działanie niskiej temperatury. W Polsce hodowcy mają do wyboru trzy rasy zachowawcze trzody chlewnej. Cechy charakterystyczne tych ras to długowieczność, instynkt macierzyński oraz plenność.
Warto również zauważyć, że produkty, które można uzyskać z mięsa tych świń odznaczają się wysokimi walorami smakowymi oraz odżywczymi. Popularną rasą świń w naszym kraju jest np. rasa puławska. Ich początek można szacować na wiek XX, kiedy to ich hodowla została rozpoczęta na Lubelszczyźnie. Warta uwagi jest również hodowla duńskich świń, które są wytrzymałe i niezbyt wymagające. Nawet początkujący hodowca powinien sobie z łatwością poradzić z tą rasą. Rasa puławska charakteryzuje się dużą odpornością na choroby, a jednocześnie potrafi doskonale przystosować się do ciężkich warunków środowiskowych. Dlatego w polskim klimacie odnajduje się ona idealnie i coraz więcej gospodarstw korzysta z tej rasy. Osoby, które jednak postanowią hodować rasę puławską muszą mieć na uwadze, że wypada ona znacznie gorzej od współczesnych ras pod względem plenności.
Dlatego warto zastanowić się nad hodowlą świń duńskich, które niezwykle pozytywnie wyróżniają się na tle innych gatunków. Hodowla świń duńskich jest coraz popularniejsza w Polsce, a my rekomendujemy korzystanie z oferty firmy http://danbred-polska.pl/ która posiada ogromne doświadczenie w tym zakresie i doradzi przyszłym hodowcom jak odpowiednio zajmować się duńskimi świniami.
Na uwagę zasługuje fakt, że żywność, którą produkujemy na własny użytek jest całkowicie dozwolona oraz nie wymaga kontroli weterynaryjnej. Przed rozpoczęciem hodowli trzeba pamiętać, że musi być ona zarejestrowania i nie ma przy tym znaczenia charakter osoby, przez którą zakup został dokonany. Wszystkie własne hodowle, a także uboje muszą odbywać się według przepisów prawa. Niezbędna jest również dezynfekcja pomieszczeń oraz dokładne umycie miejsca, w którym mają znajdować się świnie. Warto również przeprowadzić deratyzację, która pomoże hodowcom uchronić się przed gryzoniami. Niestety są one dość problematyczne i przynoszą dużo szkód hodowli, dlatego warto wyeliminować je już na samym początku.
Tekst: Magdalena Lisek
Stratyfikacja nasion to technika, która polega na poddaniu nasion działaniu niskich temperatur i wilgoci w…
Traktor jest niezastąpionym wyposażeniem każdego gospodarstwa rolnego. Jednak pomimo coraz atrakcyjniejszych warunków zakupu i licznych…
Piwonie (Paeonia) to rośliny wieloletnie należące do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae). Znanych jest około 30 gatunków…
Zachowanie zdrowia kur to jeden z podstawowych obowiązków hodowców. Jest to proces skomplikowany, ale odpowiednie…
Hurtownia Magros BHP to idealne miejsce dla firm szukających wysokiej jakości odzieży roboczej, która zapewnia…
Niedawna dyskusja o słowach, jakich używamy na temat odchodzenia zwierząt, która przetoczyła się przez łamy…