Życie wsi

VLOG – odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

VLOG – odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, fot. Pixabay

W branży spożywczej pojawia się coraz więcej różnego rodzaju systemów regulujących ten obszar działalności. W poniższym artykule opisujemy stosunkowo nowy na polskim rynku certyfikat VLOG. Jeśli jeszcze o nim nie słyszałeś, to przeczytaj koniecznie.

Co to jest certyfikat VLOG?

Certyfikat VLOG inaczej nazywany NON GMO to swego rodzaju gwarancja, że produkt spożywczy jest wolny od organizmów genetycznie modyfikowanych.

Co oznacza skrót VLOG?

Skrót VLOG pochodzi od oryginalnej nazwy Niemieckiego Stowarzyszenia Żywności bez Inżynierii Genetycznej: Verband Lebensmittel ohne Gentechnik. Organizacja ta jest pionierem w wyznaczaniu standardów kontroli w produkcji żywności bez użycia technik inżynierii genetycznej. Jest to pomysłodawca oraz właściciel standardu NON GMO.

Agrowies.pl = Rolnictwo – Sadownictwo – Ogrodnictwo –  Ochrona Roślin – Maszyny Rolnicze – Nawozy – Środki owadobójcze – Hodowla zwierząt – Finanse i Prawo dla Rolnika

Co gwarantuje oznaczenie VLOG?

Produkty z takim oznaczeniem powstają w zgodzie z naturą. Żywność NON GMO nie posiada nawet dodatków takich jak witaminy, enzymy, czy aromaty, które zostały wyprodukowane z pomocą organizmów genetycznie modyfikowanych. W przypadku produktów zwierzęcych możemy mieć także pewność, że z cyklu karmienia zwierząt zostały wykluczone pasze, które mogą zawierać GMO.

Jakie produkty mogą otrzymać certyfikat?

Certyfikacja  dotyczy produktów spożywczych oraz pasz przeznaczonych do karmienia zwierząt. Standard dotyczy:

  • produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka, miodu czy mięsa,
  • produktów roślinnych: zbóż, warzyw i owoców

Dla kogo przeznaczony jest standard VLOG?

Certyfikat ten jest skierowany przede wszystkim do producentów rolnych. O certyfikację mogą się także ubiegać zakłady przetwórcze oraz firmy dystrybucyjne i transportowe. Warto też dodać, że standard może być także wdrożony przez producentów pasz.

Gdzie można uzyskać certyfikację?

Standard jest oczywiście obecny na rynku niemieckim. Od kilku lat można też starać się o certyfikację w kilku państwach sąsiadujących z Niemcami, w tym także w Polsce.

Tekst: Bogumiła Pierzchanowska

admin

Recent Posts

Dzierżawa gruntu rolnego – korzyści i zagrożenia

Posiadacz gospodarstwa rolnego chcący rozszerzyć zakres upraw roślin, albo potrzebuje dodatkowych pastwisk lub łąk na…

4 dni ago

Agrofagi występujące w uprawie buraka cukrowego

Burak cukrowy jest drugim na świecie źródłem cukru. W naszej strefie klimatycznej dzierży niepodważalną palmę…

1 miesiąc ago

Kompostownik w ogrodzie – ekologicznie i ekonomicznie

Ilość „produkowanych” przez gospodarstwa domowe odpadów wzrasta z każdym rokiem. Na szczęście wzrasta też świadomość,…

2 miesiące ago

Producent przemysłowych zbiorników kwasoodpornych — PIKO

Przedsiębiorstwo PIKO to producent przemysłowych zbiorników ze stali nierdzewnej. Wysoka jakość produkcji doceniana jest przez…

2 miesiące ago

Dopłaty bezpośrednie dla rolników w 2024 roku. Co się zmieni?

W kalendarzu rolniczym warto zapisać sobie datę 15 marca 2024 roku. To właśnie w tym…

2 miesiące ago

Uprawianie chryzantem w ogrodzie

Są symbolem późnej jesieni, odchodzenia, pamięci. To o nich śpiewał Mieczysław Fogg, a cała Polska…

2 miesiące ago