Życie wsi

Małopolska słynie z tradycji – ponad 200 produktów tradycyjnych

Małopolska słynie z tradycji – ponad 200 produktów tradycyjnych, fot. Pixabay

Małopolska słynie z produktów tradycyjnych. Do tej pory zarejestrowano już 200 produktów tradycyjnych. Lokalni producenci słyną z tego, że dbają o wysoką jakość i używanie tradycyjnych metod.

Pierwszym polskim produktem regionalnym zarejestrowanym w Unii Europejskiej była bryndza podhalańska pochodząca również z Małopolski. Inne produkty regionalne z Małopolski to jabłka łąckie, kiełbasa lisiecka, karp zatorski, obwarzanek krakowski i redykołka.

Polityka wyróżniania produktów regionalnych i tradycyjnych jest prowadzona z myślą o konsumentach i ukierunkowana na podniesienie jakości żywności proponowanej przez producentów. Konsumenci powinni mieć możliwość i pewność tego, że kupują produkt lepszej jakości. W Unii Europejskiej jest już zarejestrowanych ponad 1000 zarejestrowanych Oznaczeń Geograficznych oraz Nazw Pochodzenia. Pod tym względem liderami wśród państw członkowskich są Włochy i Francja.

Agrowies.pl = Rolnictwo – Sadownictwo – Ogrodnictwo –  Ochrona Roślin – Maszyny Rolnicze – Nawozy – Środki owadobójcze – Hodowla zwierząt – Finanse i Prawo dla Rolnika

W przypadku produktów tradycyjnych deklaracje producentów żywności odzwierciedlają rzeczywistość. Dla konsumenta produkty oznaczone jako tradycyjne unijnym logo, są bardziej wiarygodne, bo podlegają większej kontroli. Do najbardziej ostrożnych i wymagających konsumentów należą rodzice.

W ramach Unii Europejskiej istnieje europejski system oznaczeń regionalnych i tradycyjnych, które są następujące:

  • Chroniona Nazwa Pochodzenia
  • Chronione Oznaczenie Geograficzne
  • Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
  • Jakość Tradycja (oznaczenie krajowe)

Wśród regionalnych i tradycyjnych specjałów zdecydowanie dominują produkty spożywcze, produkowane przez gospodarstwa rolne.

Korzyści z zarejestrowania produktu regionalnego lub tradycyjnego osiąga nie tylko producent. Coraz częściej podkreśla się, że system oznaczeń regionalnych i tradycyjnych istniejący w ramach UE pomaga promować lokalną kulturę i regiony.

Tekst: Magdalena Lisek

 

admin

Recent Posts

Stratyfikacja nasion: jak wspomóc kiełkowanie roślin?

Stratyfikacja nasion to technika, która polega na poddaniu nasion działaniu niskich temperatur i wilgoci w…

2 miesiące ago

Modernizacja traktora – jak łatwo dodać wspomaganie i zwiększyć jego możliwości

Traktor jest niezastąpionym wyposażeniem każdego gospodarstwa rolnego. Jednak pomimo coraz atrakcyjniejszych warunków zakupu i licznych…

3 miesiące ago

Uprawa piwonii może być łatwiejsza i bardziej efektywna, jeśli zastosujesz kilka sprawdzonych trików

Piwonie (Paeonia) to rośliny wieloletnie należące do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae). Znanych jest około 30 gatunków…

3 miesiące ago

Charczenie kur – groźna choroba niosek

Zachowanie zdrowia kur to jeden z podstawowych obowiązków hodowców. Jest to proces skomplikowany, ale odpowiednie…

3 miesiące ago

Buty robocze i odzież BHP – dlaczego są tak ważne?

Hurtownia Magros BHP to idealne miejsce dla firm szukających wysokiej jakości odzieży roboczej, która zapewnia…

3 miesiące ago

Najpierw pszczoły, potem człowiek – innego końca świata nie będzie

Niedawna dyskusja o słowach, jakich używamy na temat odchodzenia zwierząt, która przetoczyła się przez łamy…

4 miesiące ago