Uprawa przemysłowa warzyw może być dość problematyczna – musimy wybrać dobrą odmianę, przygotować pole, a nasze rośliny muszą dawać wysoki plon o jak najlepszej jakości. Zakłady produkcyjne mają coraz większe wymagania, a przez to uprawa przemysłowa staje się jeszcze trudniejsza. Jednym z parametrów, jaki należy określić przy dostarczaniu towaru, jest zawartość metali ciężkich: ołowiu czy kadmu. Ważny jest także kolor, poziom azotanów w korzeniach oraz pozostałości pestycydów. Na szczęście mamy dzisiaj możliwość poprawienia tych parametrów, przede wszystkim zawartości metali ciężkich i azotanów, od których zależy cena towaru. W przypadku marchwi jest to bardzo ważne, ponieważ ma tendencję do kumulowania kadmu, ołowiu i azotanów. Dlatego podczas planowania upraw i programu nawożenia należy wziąć pod uwagę wszystkie te czynniki.
Na to, czy nasza marchew będzie kumulować substancje, wpływa wiele czynników:
Azot to bardzo ważny pierwiastek plonotwórczy u warzyw. Jego optymalna zawartość w glebie to dla marchwi 50-80 mg N/dm3. Należy zatem dostarczyć go glebie w ilości 80-120 kg N/ha. Najlepszą formą do tego jest forma mocznikowa (amidowa).
Pamiętajmy jednak, że za późne nawożenie azotem (czyli od drugiej połowy lipca) także pobudza korzeń do poboru azotu, który później przeradza się w szkodliwe formy. Działa to na niekorzyść dla trwałości przechowalniczej korzeni marchwi. W zależności od przeznaczenia, w marchwi może być do 200 mg/kg (do produktów dla dzieci) azotanów, w innych przypadkach od 200 do 400 mg/kg.
Zobacz więcej informacji na temat nawożenia marchwi przemysłowej: https://pl.timacagro.com/uprawa-marchwi-przemyslowej/
Badania wskazują, że racjonalne nawożenie razem z odżywianiem dolistnym ogranicza, ale i obniża kumulowanie się szkodliwych substancji.
Bez trudu znajdziemy preparaty wpływające pozytywnie na jakość marchwi. Poza glebą, odmianą czy pogodą odżywianie roślin również ma znaczenie na poprawę plonów. Dokarmianie marchwi podczas okresu wegetacji przynosi zadowalające efekty.
Produktami, które sprawdzają się w tej roli, są płynne i granulowane nawozy od Timac Agro. Zawierają one substancje biostymulujące. Dzięki nim obniżymy zawartość azotanów skumulowanych w korzeniach, a także wesprzemy transport substancji do i z korzenia. W składzie znajdziemy IzoPentyl Adeniny redukujący azotany w roślinach, aminokwasy budujące białka oraz naturalny antystresant – Glicynę-Betainę. Badania nad działaniem produktów wykazały, że polepszają one wielkość i jakość plonów, a przy tym obniżają ilość kadmu i azotanów zawartych w marchwi.
Aby dostarczać producentom najwyższej jakości marchew, powinniśmy zadbać o uprawę holistycznie. Dzięki racjonalnemu odżywianiu roślin będziemy mogli obniżyć zawartość szkodliwych substancji. W ten sposób osiągniemy jeszcze lepsze plony odpowiadające wymaganiom zakładów produkcyjnych.
Tekst: Timac Agro Polska
Stratyfikacja nasion to technika, która polega na poddaniu nasion działaniu niskich temperatur i wilgoci w…
Traktor jest niezastąpionym wyposażeniem każdego gospodarstwa rolnego. Jednak pomimo coraz atrakcyjniejszych warunków zakupu i licznych…
Piwonie (Paeonia) to rośliny wieloletnie należące do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae). Znanych jest około 30 gatunków…
Zachowanie zdrowia kur to jeden z podstawowych obowiązków hodowców. Jest to proces skomplikowany, ale odpowiednie…
Hurtownia Magros BHP to idealne miejsce dla firm szukających wysokiej jakości odzieży roboczej, która zapewnia…
Niedawna dyskusja o słowach, jakich używamy na temat odchodzenia zwierząt, która przetoczyła się przez łamy…