Praktyka pokazuje, że gleby różnią się od siebie cechami zewnętrznymi. Już na pierwszy rzut oka rozpoznajemy gleby ciemne, szare, jasne, żółtawe, lekko brązowe. Jedne są sypkie – i dlatego sprzyjające uprawie, inne zwięzłe, trudno przepuszczalne – w uprawie trudniejsze. Wygląd nie warunkuje podstawowych części składowych gleby, które zawsze są takie same. W skład gleby wchodzą: części mineralne, organiczne, żywe organizmy, woda ze składnikami mineralnymi, powietrze. Gleby charakteryzują się swoistymi właściwościami, które wpływają bezpośrednio na przyszłe plony.
Głównym celem uprawiania gleby jest stworzenie jak najlepszych warunków dla rozwoju i wzrostu roślin. Wpływa to na uzyskanie plonu przynoszącego odpowiedni dochód. Gleba powinna więc być odpowiednio przygotowana i uprawiana. Rośliny najlepiej rosną w glebie o strukturze gruzełkowej. Korzeń rośliny łatwo wnika w ziemię, gdzie znajduje optymalne warunki do wzrostu. Uzyskanie takiej struktury gleby jest możliwe dzięki stosowanym orkom przedzimowym i podejmowaniu czynności zmniejszającej jej przewiewność.
Najważniejszym czynnikiem warunkującym odpowiedni wzrost roślin jest dostęp do wody. Ilość opadów, ich rozkład w czasie jest dla wielu upraw niewystarczający. Powinny być więc podejmowane wszelkie zabiegi, które pozwolą nie tylko zachować w glebie wodę pochodzącą z opadów, ale odpowiednio ją zmagazynować. Służą temu takie działania jak: stworzenie gruzełkowatej struktury gleby, spulchnienie zewnętrznej warstwy, niszczenie chwastów.
Chwasty zabierają roślinom uprawnym wodę i składniki mineralne, ponadto przyczyniają się do rozpowszechnienia chorób i szkodników. Koniecznym jest więc ich zwalczanie. Coraz częściej mówi się o naturalnych metodach eliminacji chwastów. Należą do nich choćby zabiegi uprawowe: podorywka, orka. Chwasty powinny być niszczone na początku, nie można dopuścić, by urosły, a tym bardziej – wydały nasiona.
Gleba odgrywa podstawową rolę w plonowaniu upraw. Jeśli rolnikowi zależy na zebraniu jak największego plonu, powinien systematycznie pracować nad poprawą jej kondycji.
Tekst: Magdalena Lisek
Posiadacz gospodarstwa rolnego chcący rozszerzyć zakres upraw roślin, albo potrzebuje dodatkowych pastwisk lub łąk na…
Burak cukrowy jest drugim na świecie źródłem cukru. W naszej strefie klimatycznej dzierży niepodważalną palmę…
Ilość „produkowanych” przez gospodarstwa domowe odpadów wzrasta z każdym rokiem. Na szczęście wzrasta też świadomość,…
Przedsiębiorstwo PIKO to producent przemysłowych zbiorników ze stali nierdzewnej. Wysoka jakość produkcji doceniana jest przez…
W kalendarzu rolniczym warto zapisać sobie datę 15 marca 2024 roku. To właśnie w tym…
Są symbolem późnej jesieni, odchodzenia, pamięci. To o nich śpiewał Mieczysław Fogg, a cała Polska…