COG – od oznaczeń produktów spożywczych – w tym zwłaszcza rolnych – można dostać mętliku w głowie. Wyjaśniamy czym różni się chronione oznaczenie geograficzne od GTS – gwarantowanej tradycyjnej specjalności.
Zarówno chronione oznaczenie geograficzne, jak i gwarantowana tradycyjna specjalność są oznaczeniami w żółto – niebieskim kolorze, więc je najłatwiej pomylić. Na każdym oznaczeniu znajduje się podpis, więc konsument raczej nie powinien mieć z tym problemu. Grunt, żeby rolnik składający wniosek o nadanie chronionego oznaczenia geograficznego, albo GTS wiedział, o co w tym wszystkim chodzi.
Chronione oznaczenie geograficzne (ang. protected geographical indication) jest znakiem określającym jakość produktu poprzez zastosowanie geograficznej nazwy miejsca pochodzenia. Istotny w tym przypadku jest wyraźnie utrwalony związek produktu z miejscem jego wytwarzania. Nazwa produktu zawiera określenie obszaru geograficznego.
Chronione oznaczenie geograficzne może być nadane po spełnieniu trzech podstawowych warunków:
Procedura ubiegania się o nadanie chronionego oznaczenia geograficznego przebiega analogicznie do ubieganie się o nadanie chronionej nazwy pochodzenia. Obejmuje ona dwa etapy – jeden przed ministrem rolnictwa, drugi przed komisją europejską, która podejmuje ostateczną decyzję.
Gwarantowana tradycyjna specjalność (ang. Traditional Speciality Guaranted) odnosi się nie do miejsca produkcji, ale receptury opartej na tradycyjnych surowcach.
Gwarantowana tradycyjna specjalność jest nadawana produktowi, który:
Procedura przyznawania gwarantowanej tradycyjnej specjalności składa się z dwóch etapów, podobnie jak procedura o nadanie chronionego oznaczenia geograficznego.
Można wymienić dwie zasadnicze różnice między chronionym oznaczeniem geograficznym a gwarantowaną tradycyjną specjalnością. Pierwsza została już wspomniana przy okazji omawiania obu oznaczeń. Podczas gdy COG odnosi się do obszaru geograficznego determinującego jakość produktu, GTS wiąże się z wyjątkową recepturą lub metodą i wykorzystaniu tradycyjnych surowców lub produktów.
Druga zasadnicza różnica między COG a GTS polega na tym, że o oznaczenie GTS mogą ubiegać się także gotowe potrawy. Z kolei chronione oznaczenie geograficzne może zostać przyznane:
Makaron może posiadać chronione oznaczenie geograficzne i Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. Potrawa z makaronu może otrzymać wyłącznie GTS.
Stratyfikacja nasion to technika, która polega na poddaniu nasion działaniu niskich temperatur i wilgoci w…
Traktor jest niezastąpionym wyposażeniem każdego gospodarstwa rolnego. Jednak pomimo coraz atrakcyjniejszych warunków zakupu i licznych…
Piwonie (Paeonia) to rośliny wieloletnie należące do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae). Znanych jest około 30 gatunków…
Zachowanie zdrowia kur to jeden z podstawowych obowiązków hodowców. Jest to proces skomplikowany, ale odpowiednie…
Hurtownia Magros BHP to idealne miejsce dla firm szukających wysokiej jakości odzieży roboczej, która zapewnia…
Niedawna dyskusja o słowach, jakich używamy na temat odchodzenia zwierząt, która przetoczyła się przez łamy…