Aeroponika jest systemem produkcji roślinnej nie wymagającym zastosowania gleby, ani środowiska wodnego. Rośliny są umieszczone w płytach wykonanych ze sztucznych tworzyw. Korzenie roślin znajdują się w powietrzu, stąd nazwa tytułowej metody produkcji.
Omawiany sposób uprawy roślin polega na rozpylaniu wody i soli mineralnych bezpośrednio na korzenie roślin. Prawidłowo wytworzone sztuczne siedlisko roślinne umożliwia uzyskanie szybkiego wzrostu i rozwoju roślin. Aeroponika ma wiele zalet, jednak nie jest metodą uprawną wolną od wad. Za autora tytułowej metody uprawy uchodzi Franco Massantini, który po raz pierwszy zastosował ją w latach 70. XX wieku. Uprawą aeroponiczną zajmowali się również Ardito, Vincenzoni, Giacomelli i Repetto. Podobne badania były prowadzone w Niemczech, Holandii i Singapurze w latach 80. i 90. XX wieku.
Uprawy aeroponiczne powstały jako efekt rozwoju metod hydroponicznych. Sposób uprawy rośliny przy pomocy tej metody polega na tym, że do środowiska korzeniowego zostają zaaplikowane w krótkich odstępach czasu pożywki zawierające makro- i mikroelementy. Pożywka skrapla się na systemach korzeniowych, a następnie rośliny mogą pobierać z niej wodę i składniki pokarmowe. Niewykorzystany nadmiar substancji odżywczych ścieka do zbiornika na wody drenarskie. Ciecz zostaje przefiltrowana, poddana sterylizacji, a następnie wymieszana z wodą (najczęściej deszczówką), aby zostać ponownie wprowadzona do obiegu. System upraw aeroponicznych ma charakter zamkniętego układu.
Obecnie uprawy aeroponiczne są stosowane w uprawach produkcyjnych warzyw w krajach strefy tropikalnej i subtropikalnej. Aeroponika pozwala na utrzymanie niższej temperatury w strefie korzeniowej, co w przypadku tradycyjnych upraw w regionach tropikalnych i subtropikalnych nie jest możliwe. Tymczasem, utrzymanie temperatury strefy korzeniowej na poziomie 20 stopni Celsjusza pozwala na uzyskiwanie wyższych plonów. W Polsce i innych krajach Unii Europejskiej aeroponika nie zyskała jeszcze popularności.
Do głównych zalet aeroponicznych upraw należą możliwość uzyskania wyższych plonów lepszej jakości, optymalne wykorzystanie powierzchni szklarniowej, zwielokrotnienie cyklicznych upraw, a także redukcja kosztów produkcji żywności. Niemniej konieczne jest w pierwszej kolejności zainwestowanie środków finansowych niezbędnych do stworzenia układu zamkniętego, w którym uprawy aeroponiczne mogą być prowadzone. Poza tym, w piśmiennictwie polskim bardzo brakuje informacji na temat możliwości zastosowania aeroponiki w praktyce. Najczęściej w Europie omawiana metoda jest stosowana do uprawy pomidorów.
W przyszłości uprawy aeroponiczne mogą nabrać większego znaczenia, w kontekście prowadzenia bardziej ekologicznych upraw rolnych. Uprawy aeroponiczne nie wymagają gleby, a jednocześnie zużywają mniej wody i składników pokarmowych. Aeroponika ma jednak ograniczone zastosowanie – można wykorzystać ją do uprawy roślin ogrodniczych, ale nie np. zbóż.
Posiadacz gospodarstwa rolnego chcący rozszerzyć zakres upraw roślin, albo potrzebuje dodatkowych pastwisk lub łąk na…
Burak cukrowy jest drugim na świecie źródłem cukru. W naszej strefie klimatycznej dzierży niepodważalną palmę…
Ilość „produkowanych” przez gospodarstwa domowe odpadów wzrasta z każdym rokiem. Na szczęście wzrasta też świadomość,…
Przedsiębiorstwo PIKO to producent przemysłowych zbiorników ze stali nierdzewnej. Wysoka jakość produkcji doceniana jest przez…
W kalendarzu rolniczym warto zapisać sobie datę 15 marca 2024 roku. To właśnie w tym…
Są symbolem późnej jesieni, odchodzenia, pamięci. To o nich śpiewał Mieczysław Fogg, a cała Polska…