Życie wsi

VLOG – odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania

VLOG – odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, fot. Pixabay

W branży spożywczej pojawia się coraz więcej różnego rodzaju systemów regulujących ten obszar działalności. W poniższym artykule opisujemy stosunkowo nowy na polskim rynku certyfikat VLOG. Jeśli jeszcze o nim nie słyszałeś, to przeczytaj koniecznie.

Co to jest certyfikat VLOG?

Certyfikat VLOG inaczej nazywany NON GMO to swego rodzaju gwarancja, że produkt spożywczy jest wolny od organizmów genetycznie modyfikowanych.

Co oznacza skrót VLOG?

Skrót VLOG pochodzi od oryginalnej nazwy Niemieckiego Stowarzyszenia Żywności bez Inżynierii Genetycznej: Verband Lebensmittel ohne Gentechnik. Organizacja ta jest pionierem w wyznaczaniu standardów kontroli w produkcji żywności bez użycia technik inżynierii genetycznej. Jest to pomysłodawca oraz właściciel standardu NON GMO.

Agrowies.pl = Rolnictwo – Sadownictwo – Ogrodnictwo –  Ochrona Roślin – Maszyny Rolnicze – Nawozy – Środki owadobójcze – Hodowla zwierząt – Finanse i Prawo dla Rolnika

Co gwarantuje oznaczenie VLOG?

Produkty z takim oznaczeniem powstają w zgodzie z naturą. Żywność NON GMO nie posiada nawet dodatków takich jak witaminy, enzymy, czy aromaty, które zostały wyprodukowane z pomocą organizmów genetycznie modyfikowanych. W przypadku produktów zwierzęcych możemy mieć także pewność, że z cyklu karmienia zwierząt zostały wykluczone pasze, które mogą zawierać GMO.

Jakie produkty mogą otrzymać certyfikat?

Certyfikacja  dotyczy produktów spożywczych oraz pasz przeznaczonych do karmienia zwierząt. Standard dotyczy:

  • produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka, miodu czy mięsa,
  • produktów roślinnych: zbóż, warzyw i owoców

Dla kogo przeznaczony jest standard VLOG?

Certyfikat ten jest skierowany przede wszystkim do producentów rolnych. O certyfikację mogą się także ubiegać zakłady przetwórcze oraz firmy dystrybucyjne i transportowe. Warto też dodać, że standard może być także wdrożony przez producentów pasz.

Gdzie można uzyskać certyfikację?

Standard jest oczywiście obecny na rynku niemieckim. Od kilku lat można też starać się o certyfikację w kilku państwach sąsiadujących z Niemcami, w tym także w Polsce.

Tekst: Bogumiła Pierzchanowska

admin

Recent Posts

Stratyfikacja nasion: jak wspomóc kiełkowanie roślin?

Stratyfikacja nasion to technika, która polega na poddaniu nasion działaniu niskich temperatur i wilgoci w…

3 miesiące ago

Modernizacja traktora – jak łatwo dodać wspomaganie i zwiększyć jego możliwości

Traktor jest niezastąpionym wyposażeniem każdego gospodarstwa rolnego. Jednak pomimo coraz atrakcyjniejszych warunków zakupu i licznych…

3 miesiące ago

Uprawa piwonii może być łatwiejsza i bardziej efektywna, jeśli zastosujesz kilka sprawdzonych trików

Piwonie (Paeonia) to rośliny wieloletnie należące do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae). Znanych jest około 30 gatunków…

3 miesiące ago

Charczenie kur – groźna choroba niosek

Zachowanie zdrowia kur to jeden z podstawowych obowiązków hodowców. Jest to proces skomplikowany, ale odpowiednie…

3 miesiące ago

Buty robocze i odzież BHP – dlaczego są tak ważne?

Hurtownia Magros BHP to idealne miejsce dla firm szukających wysokiej jakości odzieży roboczej, która zapewnia…

3 miesiące ago

Najpierw pszczoły, potem człowiek – innego końca świata nie będzie

Niedawna dyskusja o słowach, jakich używamy na temat odchodzenia zwierząt, która przetoczyła się przez łamy…

4 miesiące ago