Śliwa jest drzewem, które lubi polski klimat, dlatego niezmiennie cieszy się w naszym kraju dużą popularnością. Uprawa śliwy jest stosunkowo łatwa i może być z powodzeniem praktykowana zarówno w dużych sadach, jak i niewielkich ogródkach oraz na działkach. Śliwki są świetnym źródłem witamin, minerałów i błonnika, a w szczególności dobroczynnych pektyn. Warto zatem wiedzieć, jak uprawiać śliwę, aby obficie owocowała.
Śliwy dobrze się czują w rodzimym klimacie, jednak podejmując się uprawy warto stworzyć im optymalne warunki do dobrego wzrostu. Pierwszym krokiem jest wybór odpowiedniego stanowiska. Jak większość drzew owocowych, śliwy najlepiej rosną w miejscach ciepłych, nasłonecznionych i osłoniętych przed wiatrem. Jest to ważne szczególnie w przypadku tych odmian, które są bardziej wrażliwe na wiosenne przymrozki. Gleba powinna być piaszczysto-gliniasta, wilgotna, z pH w granicach 6-7, żyzna i próchnicza. Jednak śliwa poradzi sobie również na mniej żyznej i lżejszej glebie. Najlepszy termin sadzenia śliwy to jesień. Jeśli nie zdecydujemy się na sadzenie w październiku lub listopadzie, możemy to zrobić również w marcu lub kwietniu. W przypadku rozwijających się drzewek bardzo ważne jest podlewanie, ponieważ ich płytki system korzeniowy nie zapewnia odpowiedniego nawodnienia.
Kluczowy dla powodzenia uprawy jest wybór dobrej jakości sadzonek, pochodzących z pewnego i sprawdzonego źródła. Jeśli mamy już dogodne miejsce do posadzenia śliwy, tworzymy w ziemi dołek z żyzną glebą. Powinien mieć on głębokość około 60 cm i średnicę mniej więcej 60-70 cm. Po umieszczeniu sadzonki w dołku zasypujemy ją ziemią. Dobrze jest wcześniej wymieszać ją z kompostem – zapewni to roślinie lepsze warunki do rozwoju. Na koniec powinniśmy porządnie udeptać glebę i podlać ją dużą ilością wody. Pamiętajmy, aby na miejsce sadzenia nie wybierać stanowisk podmokłych ani niskich, na których drzewo będzie bardziej narażone na negatywne działanie niskich temperatur.
Jak powinna wyglądać pielęgnacja śliwy? Co zrobić, aby regularnie cieszyć się obfitym owocowaniem? Młode drzewa wymagają regularnego podlewania – wynika to z ich płytkiego systemu korzeniowego. Dobre nawadnianie zapewni szybszy wzrost i lepszy rozwój rośliny. Niezwykle pożądane jest również regularne stosowanie wysokiej jakości nawozów i kompostu, które dostarczą śliwie optymalną dawkę niezbędnych składników pokarmowych.
Bardzo ważne jest także przycinanie drzewka, które pozwala odpowiednio regulować jego wzrost i kontrolować oraz stymulować owocowanie. Cięcie powinno się odbyć już w pierwszym roku po posadzeniu – wykonujemy je wiosną, najlepiej w marcu. Przycinanie śliwy w pierwszych latach pomoże właściwie uformować koronę drzewa i pobudzi wydawanie owoców. W przypadku starszych drzew stosujmy cięcie prześwietlające, podczas którego powinny zostać usunięte pędy stare, chore i rosnące w górę bądź do wnętrza.
Uprawa śliwy w przydomowym ogródku potrafi przynieść wiele satysfakcji. Śliwki zrywane prosto z drzewa to prawdziwe bomby witaminowe i doskonałe remedium na zaparcia, problemy z układem pokarmowym i zbyt wysoki poziom cholesterolu. Jeśli chcemy, aby nasz ogród zdobiły obficie owocujące drzewka, wybierzmy odmiany śliwy, które są najbardziej odporne na mróz czy choroby. Niekiedy jednak warto sięgać również po nieco bardziej wymagające odmiany, które cechuje doskonały smak i walory zdrowotne. Trud włożony w pielęgnację zaprocentuje wówczas pysznymi owocami z własnego ogrodu lub sadu.
Każda odmiana ma nieco inne wymagania, dlatego warto dokładnie zapoznać się z charakterystyką danej śliwy. Dzięki temu unikniemy problemów z uprawą i szybciej będziemy cieszyć się własnymi śliwkami prosto z gałęzi.
Tym, co potrafi zaburzyć proces wzrostu i owocowania są choroby śliwy i ataki szkodników. Każdy sadownik staje więc przed wyzwaniem, jakim jest odpowiednia ochrona drzewek. Schorzeniami, które najczęściej atakują śliwę są choroby grzybowe, a także choroba wirusowa o nazwie szarka. Śliwę atakują również takie szkodniki, jak owocówka śliwkóweczka, misecznik śliwowy, mszyca śliwowo-trzcinowa czy owocnica żółtoroga. W walce z chorobami i szkodnikami pomogą chemiczne środki ochrony roślin, a także naturalne preparaty i ekologiczne opryski. Możemy też zastosować własnoręcznie przygotowane mieszanki ochronne, które z całą pewnością będą korzystne dla środowiska. Ważna jest również ochrona rosnącej śliwy przed mrozem, zwłaszcza w przypadku bardziej wrażliwych odmian. Służy temu okrywanie agrowłókniną lub papierem falistym, a także zadymianie.
Tekst: Agnieszka Dec
Stratyfikacja nasion to technika, która polega na poddaniu nasion działaniu niskich temperatur i wilgoci w…
Traktor jest niezastąpionym wyposażeniem każdego gospodarstwa rolnego. Jednak pomimo coraz atrakcyjniejszych warunków zakupu i licznych…
Piwonie (Paeonia) to rośliny wieloletnie należące do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae). Znanych jest około 30 gatunków…
Zachowanie zdrowia kur to jeden z podstawowych obowiązków hodowców. Jest to proces skomplikowany, ale odpowiednie…
Hurtownia Magros BHP to idealne miejsce dla firm szukających wysokiej jakości odzieży roboczej, która zapewnia…
Niedawna dyskusja o słowach, jakich używamy na temat odchodzenia zwierząt, która przetoczyła się przez łamy…