Francuska Agencja na rzecz Rozwoju i Promocji Rolnictwa Biologicznego (Agence bio) informuje, że całkowity areał upraw ekologicznej obejmuje około 6% całej powierzchni użytków rolnych tego kraju, a w ciągu 2016 r. zwiększył się on o 16%. Francuscy konsumenci coraz chętniej wybierają produkty ekologiczne. W ciągu ostatniego roku ich sprzedaż wzrosła o 20%. Rozwój francuskiego rynku jest na tyle duży, że 160 mln euro otrzymywane przez rolników ekologicznych jest niewystarczające.
W Polsce ekologiczne rolnictwo dopiero się rozwija. Z drugiej strony jest to najszybciej rozwijająca się na świecie gałąź rolnictwa. W kraju funkcjonuje coraz więcej gospodarstw rolnych stosujących wyłącznie ekologiczne metody uprawy. Równolegle do nich rozwija się przetwórstwo ekologiczne, a asortyment ekologicznych produktów jest coraz większy. Nadal nam daleko do Francji, ale przynajmniej nie narzekamy na to, że Wspólna Polityka Rolna UE nie jest wystarczająca. W 2012 r. Polska zajęła trzecią pozycję w rankingu EUROSTAT opracowanym według kryterium liczby gospodarstw rolnych. Niemniej niezbyt optymistyczne jest to, że w ciągu dekady wielkość gospodarstwa ekologicznego prawie się nie zmieniła. Utrzymuje się ona na poziomie ok. 25 ha, podczas gdy średnia krajowa dla gospodarstwa rolnego wynosi ok. 10 ha.
Struktura upraw ekologicznych wskazuje na to, że są to głównie zboża. W dalszej kolejności można wymienić uprawy sadownicze oraz uprawy owoców jagodowych. Na szarym końcu znajdują się uprawy warzyw, roślin strączkowych, przemysłowych, ziemniaków i innych roślin.
Barierą dla rozwoju rynku produktów bio w Polsce może być relatywnie niska liczba przetwórni ekologicznych. Co prawda w ciągu dekady znacznie ona wzrosła, ale w porównaniu z krajami położonymi w zachodniej części Europy wciąż jest niska. Najwięcej przetwórni ekologicznych znajduje się w województwach wielkopolskim, mazowieckim i lubelskim. W Polsce według danych na 2013 r. działało 407 przetwórni ekologicznych. W tym samym roku we Francji funkcjonowało już 8957 takich podmiotów. Wyraźna i duża przepaść między wskaźnikami wyraźnie pokazuje jak wygląda rozwój sektora bio w rynku żywności w Polsce w stosunku do rozwoju tego samego sektora rynku we Francji, która jest zdecydowanym liderem w UE pod tym względem.
Tekst: Magdalena Lisek
Stratyfikacja nasion to technika, która polega na poddaniu nasion działaniu niskich temperatur i wilgoci w…
Traktor jest niezastąpionym wyposażeniem każdego gospodarstwa rolnego. Jednak pomimo coraz atrakcyjniejszych warunków zakupu i licznych…
Piwonie (Paeonia) to rośliny wieloletnie należące do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae). Znanych jest około 30 gatunków…
Zachowanie zdrowia kur to jeden z podstawowych obowiązków hodowców. Jest to proces skomplikowany, ale odpowiednie…
Hurtownia Magros BHP to idealne miejsce dla firm szukających wysokiej jakości odzieży roboczej, która zapewnia…
Niedawna dyskusja o słowach, jakich używamy na temat odchodzenia zwierząt, która przetoczyła się przez łamy…