Nowoczesne nawozy o funkcji biostymulatora są stosowane w ramach programu kilku zabiegów (zwykle ok. 3 zabiegów). Tego typu nawozy znajdują zastosowanie głównie w sadownictwie. Ich głównym zadaniem jest poprawa wielkości owoców. Zawierają one aminokwasy i witaminy.
Producenci nawozów tego typu wykorzystują proces hydrolizy enzymatycznej. Działa on w taki sposób, że pozwala na zachowanie najważniejszych i wolnych aminokwasów. Wspomniana metoda ma jednak pewną wadę – jej zastosowanie wiąże się z dużymi kosztami. Oprócz aminokwasów w skład nawozów biostymulujących wchodzą także hormony. Ich zadaniem jest poprawa efektywności podziałów komórkowych. Nawozy tego rodzaju poprawiają wykorzystanie potencjału genetycznego rośliny. Otrzymuje ona dokładnie takie składniki i w takiej ilości, w jakiej potrzebuje. Na tym polega efektywne i skuteczne nawożenie.
Aminokwasy dostarczane roślinom w postaci biostymulujących nawozów pełnią trzy podstawowe funkcje. Po pierwsze, występują one jako budulec umożliwiający utrzymanie prawidłowej struktury komórek roślinnych oraz ich regenerację. Szczególnie istotna dla roślin jest prolina produkowana w liściach. Na jej wytworzenie roślina przeznacza dużo energii, przez co może brakować jej tam, gdzie jest najbardziej potrzebna – w dzielących się komórkach. Kiedy roślina otrzymuje prolinę w postaci gotowego już ekstraktu energetycznego, podziały komórkowe toczą się w optymalnym rytmie, bez przerw w dostawie energii. Kolejną istotną funkcją aminokwasów jest przenoszenie składników mineralnych. Minerały połączone z aminokwasami nie są przez roślinę traktowane jako ciała obce. Dzięki temu, że minerał jest zespolony z aminokwasem może przenikać przez blaszkę liściową. Aminokwasy działają także w ten sposób, że zmniejszają tzw. Zewnętrzny i wewnętrzny stres. Dzięki nim rośliny lepiej radzą sobie z wysoką temperaturą. Prolina umożliwia utrzymanie prawidłowego nawodnienia rośliny. Woda jest natomiast niezbędna do utrzymania prawidłowego tempa procesów życiowych.
Nawozy biostymulujące zawierają także niektóre witaminy, w tym między innymi witaminy z grupy B. Swoim działaniem wspierają one aminokwasy w ograniczaniu stresu zewnętrznego i wewnętrznego – działają antyoksydacyjnie. Zmniejszają ryzyko uszkodzeń komórek, a w końcowym rezultacie wpływają korzystnie na walory smakowe.
Biostymulujące nawozy działają w ten sposób, że można je mieszać z herbicydami, fungicydami i insektycydami. Jedyne o czym trzeba pamiętać to unikanie łączenia ich z takimi składnikami, jak oleje mineralne, czy też związki miedzi. Są to substancje, które w zestawieniu z aminokwasami mogłyby doprowadzić do ich rozkładu. Innowacyjny nawóz stałby się mniej skuteczny. Szacunkowe zużycie biostymulujących nawozów wynosi ok. 10 l/ha. Przy programie nawożenia obejmującym 3 zabiegi koszt nawożenia 1 ha plantacji sadowniczej wyniesie ok. 500 – 700 zł.
Tekst: Magdalena Lisek
Stratyfikacja nasion to technika, która polega na poddaniu nasion działaniu niskich temperatur i wilgoci w…
Traktor jest niezastąpionym wyposażeniem każdego gospodarstwa rolnego. Jednak pomimo coraz atrakcyjniejszych warunków zakupu i licznych…
Piwonie (Paeonia) to rośliny wieloletnie należące do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae). Znanych jest około 30 gatunków…
Zachowanie zdrowia kur to jeden z podstawowych obowiązków hodowców. Jest to proces skomplikowany, ale odpowiednie…
Hurtownia Magros BHP to idealne miejsce dla firm szukających wysokiej jakości odzieży roboczej, która zapewnia…
Niedawna dyskusja o słowach, jakich używamy na temat odchodzenia zwierząt, która przetoczyła się przez łamy…