W kwietniu dokonuje się pierwszych zasiewów. Po przeschnięciu gleby musi zostać ona odpowiednio przygotowana dla roślin jarych – zbóż i roślin strączkowych.
W kwietniu można rozpocząć wywóz obornika oraz gnojowicy. Przed niektórymi rolnikami stoi trudne zadanie osuszenia zastoisk wody na polach. Już w drugiej połowie kwietnia rozpoczynają się siewy, więc z nawożeniem, włókowaniem i bronowaniem lepiej nie zwlekać.
Rośliny strączkowe są zasiewane jako pierwsze – trzeba poświęcić trochę uwagi ich nasionom, które powinny być odpowiednio zaprawione tuż przed siewem. Ochronę przed zachwaszczeniem zapewnią opryski chwastobójcze dokonane jeszcze przed wschodami roślin.
Okres wegetacji roślin rozpoczyna się w marcu– wtedy zaleca się zastosować startową dawkę azotu. Jeśli nie zdążyliśmy tego zrobić wcześniej można zasilić azotem jeszcze w kwietniu. Azot jest niezbędny dla zbóż ozimych, a podany na początku wiosennej wegetacji wpłynie optymalnie na jakość plonów, a dokładniej mówiąc na wielkość kłosów, które kształtują się właśnie w tym okresie.
Częstą praktyką stosowaną przez rolników jest bronowanie ozimin, żeby przewietrzyć wierzchnią warstwę gleby i nie dopuścić do gnicia obumarłych roślin. Nie zawsze jednak można przeprowadzić taki zabieg. Przed bronowaniem i po jego przeprowadzeniu nie wolno wykonywać oprysków – trzeba odczekać 7 dni. Zabiegu nie można też przeprowadzić tego zabiegu w czasie przymrozków.
Właściciele plantacji, na których nastąpiło znaczne wypadnięcie roślin, powinni zadbać odpowiednio wcześnie o staranne zwalczanie chwastów – na takich plantacjach nasilenie zachwaszczenia jest zawsze wyższe. Nie wolno zapominać o łąkach – uprawki pielęgnacyjne prowadzone na takich obszarach w okresie marca polegają zwykle na likwidacji kretowisk oraz na wałowaniu i ewentualnie – na wywożeniu nawozów organicznych.
Ekologiczni rolnicy nie mogą pozwolić sobie na zaprawianie chemiczne nasion, ani na opryski chwastobójcze bezpośrednio po siewie nasion strączkowych. Alternatywnymi zabiegami zgodnymi z zasadami ekologicznego rolnictwa są mechaniczne usuwanie chwastów poprzez lekkie bronowanie przed wschodem roślin oraz zaprawianie nasion wapnem hydratyzowanym, stosując 2 kg proszku na 100 kg materiału siewnego.
Kwiecień jest też pracowitym miesiącem dla właścicieli sadów owocowych. Poza rekomendowanym ściółkowaniem gleby wokół krzewów i drzew oraz cięcia owocujących krzewów jagodowych, konieczne jest przeprowadzenie cięcia formującego oraz prześwietlenia drzew – jabłoni, śliw i grusz. Po każdym cięciu trzeba pokryć ranę odpowiednią maścią zapobiegającą infekcjom grzybiczym. W drugiej połowie kwietnia trzeba przyciąć drzewka owocowe, które zostały posadzone jesienią. Pod koniec miesiąca można już sadzić drzewka i krzewy owocowe.
Tekst: Magdalena Lisek
Stratyfikacja nasion to technika, która polega na poddaniu nasion działaniu niskich temperatur i wilgoci w…
Traktor jest niezastąpionym wyposażeniem każdego gospodarstwa rolnego. Jednak pomimo coraz atrakcyjniejszych warunków zakupu i licznych…
Piwonie (Paeonia) to rośliny wieloletnie należące do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae). Znanych jest około 30 gatunków…
Zachowanie zdrowia kur to jeden z podstawowych obowiązków hodowców. Jest to proces skomplikowany, ale odpowiednie…
Hurtownia Magros BHP to idealne miejsce dla firm szukających wysokiej jakości odzieży roboczej, która zapewnia…
Niedawna dyskusja o słowach, jakich używamy na temat odchodzenia zwierząt, która przetoczyła się przez łamy…