Jak przycinać maliny? Pielęgnacja malin to nie tylko nawożenie. Aby otrzymywać również dobre plony warto wiedzieć jak je przycinać odpowiednio. Przy czym inaczej się tnie odmiany owocujące jesienią, a inaczej te które dojrzewają latem.
Jeśli chodzi o małą przydomową plantację to wystarczy do tego dobry, ostry sekator. Musi być on czysty, najlepiej odkazić go denaturatem. Także jak zaczynamy ciąć, to tniemy najpierw te rośliny, na których nie ma śladów choroby, dopiero na końcu te porażone. Można też używać do cięcia malin ostrego, krótkiego nożyka.
Pędy maliny ucinamy nad pąkiem. Cięcie robimy na skos, zaczynając powyżej pąka, a kończąc w takiej samej odległości poniżej. Nie powinno ono być bardzo długie, tylko tak aby mogło szybko zagoić się.
Pogoda jaką wybieramy na ciecie powinna być bezdeszczowa, najlepiej słoneczna. Jeśli tniemy zimą to powinien to być termin około marca, ale przed ruszeniem soków w roślinach.
Dopiero posadzona krzewy malin także należy przyciąć. Dzięki temu rośliny się lepiej zakorzenią i puszczą mocne pędy, które będą dobrze owocowały.
Chore rośliny także należy wyciąć, ale przy ziemi. Jeśli widzimy, że krzew jest cały zainfekowany możemy nawet pokusić się o wykopanie go i spalenie (nie wrzucamy chorych roślin na kompost).
Jak już wspomniano maliny owocujące latem inaczej się przycina niż te owocujące jesienią.
Owoce na malinach tych odmian pojawiają się latem na pędach dwuletnich, a jesienią na pędach tegorocznych. Dlatego te pędy, które owocowały po raz pierwszy ucinamy poniżej ostatniego owocu. Robimy to po zbiorach albo wczesna wiosną.
Natomiast pędy, na których owoce pojawiają się latem wycinamy całkowicie po zbiorach.
Pędy, które wyrastają latem i nie owocują należy pozostawić. Na nich owoce pojawią się następnego roku w lecie. Jeśli jednak pojawiają się wśród nich słabe i z dużą ilością kolców pędy, to te należy wycinać.
Odmiany malin, których owoce pojawiają się tylko raz w roku w porze letniej przycinamy zupełnie inaczej. Po zakończeniu zbiorów wycinamy te pędy, które w danym roku owocowały. Usunąć możemy też te, które są słabe i nadmiernie zagęszczają krzew. Na dorosłym krzewie powinno być koło 10 silnych, zdrowych pędów.
Cięcie malin nie jest trudne. Wystarczy tylko odpowiednio dopasować je do danej odmiany. Co też nie jest trudno rozpoznać. Maliny przycinane co roku mają duże, ładne owoce i z małego zagajnika można uzyskać ich tyle, że wystarczy także na przetwory.
Źródła:
Tekst: Magdalena Lisek
Stratyfikacja nasion to technika, która polega na poddaniu nasion działaniu niskich temperatur i wilgoci w…
Traktor jest niezastąpionym wyposażeniem każdego gospodarstwa rolnego. Jednak pomimo coraz atrakcyjniejszych warunków zakupu i licznych…
Piwonie (Paeonia) to rośliny wieloletnie należące do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae). Znanych jest około 30 gatunków…
Zachowanie zdrowia kur to jeden z podstawowych obowiązków hodowców. Jest to proces skomplikowany, ale odpowiednie…
Hurtownia Magros BHP to idealne miejsce dla firm szukających wysokiej jakości odzieży roboczej, która zapewnia…
Niedawna dyskusja o słowach, jakich używamy na temat odchodzenia zwierząt, która przetoczyła się przez łamy…