Prawo dla rolnika

Chronione oznaczenie geograficzne a GTS – wyjaśniamy różnicę

Chronione oznaczenie geograficzne a GTS –  wyjaśniamy różnicę, fot. agrowies.pl

COG – od oznaczeń produktów spożywczych – w tym zwłaszcza rolnych – można dostać mętliku w głowie. Wyjaśniamy czym różni się chronione oznaczenie geograficzne od GTS – gwarantowanej tradycyjnej specjalności.

Zarówno chronione oznaczenie geograficzne, jak i gwarantowana tradycyjna specjalność są oznaczeniami w żółto – niebieskim kolorze, więc je najłatwiej pomylić. Na każdym oznaczeniu znajduje się podpis, więc konsument raczej nie powinien mieć z tym problemu. Grunt, żeby rolnik składający wniosek o nadanie chronionego oznaczenia geograficznego, albo GTS wiedział, o co w tym wszystkim chodzi.

Chronione oznaczenie geograficzne

Chronione oznaczenie geograficzne (ang. protected geographical indication) jest znakiem określającym jakość produktu poprzez zastosowanie geograficznej nazwy miejsca pochodzenia. Istotny w tym przypadku jest wyraźnie utrwalony związek produktu z miejscem jego wytwarzania. Nazwa produktu zawiera określenie obszaru geograficznego.

Chronione oznaczenie geograficzne może być nadane po spełnieniu trzech podstawowych warunków:

  • produkt rolny pochodzi z wybranego obszaru geograficznego
  • produkt rolny charakteryzuje się cechami szczególnymi związanymi z obszarem geograficznym
  • produkt rolny jest wytwarzany i przetwarzany w wyodrębnionym obszarze gospodarczym

Procedura ubiegania się o nadanie chronionego oznaczenia geograficznego przebiega analogicznie do ubieganie się o nadanie chronionej nazwy pochodzenia. Obejmuje ona dwa etapy – jeden przed ministrem rolnictwa, drugi przed komisją europejską, która podejmuje ostateczną decyzję.

Gwarantowana tradycyjna specjalność

Gwarantowana tradycyjna specjalność (ang. Traditional Speciality Guaranted) odnosi się nie do miejsca produkcji, ale receptury opartej na tradycyjnych surowcach.

Gwarantowana tradycyjna specjalność jest nadawana produktowi, który:

  • jest wytwarzany z tradycyjnych surowców lub składników
  • jego wytwarzanie i przetwarzanie odbywają się według tradycyjnej receptury, albo przy użyciu tradycyjnych metod przez co najmniej 30 lat
  • jego produkcja odbywa się w taki sam sposób, bez względu na jej miejsce

Procedura przyznawania gwarantowanej tradycyjnej specjalności składa się z dwóch etapów, podobnie jak procedura o nadanie chronionego oznaczenia geograficznego.

Różnice między COG a GTS

Można wymienić dwie zasadnicze różnice między chronionym oznaczeniem geograficznym a gwarantowaną tradycyjną specjalnością. Pierwsza została już wspomniana przy okazji omawiania obu oznaczeń. Podczas gdy COG odnosi się do obszaru geograficznego determinującego jakość produktu, GTS wiąże się z wyjątkową recepturą lub metodą i wykorzystaniu tradycyjnych surowców lub produktów.

Druga zasadnicza różnica między COG a GTS polega na tym, że o oznaczenie GTS mogą ubiegać się także gotowe potrawy. Z kolei chronione oznaczenie geograficzne może zostać przyznane:

  • produktom rolnym przeznaczonym do spożycia przez ludzi
  • środkom spożywczym

Makaron może posiadać chronione oznaczenie geograficzne i Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność. Potrawa z makaronu może otrzymać wyłącznie GTS.

admin

Recent Posts

Agrofagi występujące w uprawie buraka cukrowego

Burak cukrowy jest drugim na świecie źródłem cukru. W naszej strefie klimatycznej dzierży niepodważalną palmę…

7 godzin ago

Kompostownik w ogrodzie – ekologicznie i ekonomicznie

Ilość „produkowanych” przez gospodarstwa domowe odpadów wzrasta z każdym rokiem. Na szczęście wzrasta też świadomość,…

3 tygodnie ago

Producent przemysłowych zbiorników kwasoodpornych — PIKO

Przedsiębiorstwo PIKO to producent przemysłowych zbiorników ze stali nierdzewnej. Wysoka jakość produkcji doceniana jest przez…

1 miesiąc ago

Dopłaty bezpośrednie dla rolników w 2024 roku. Co się zmieni?

W kalendarzu rolniczym warto zapisać sobie datę 15 marca 2024 roku. To właśnie w tym…

1 miesiąc ago

Uprawianie chryzantem w ogrodzie

Są symbolem późnej jesieni, odchodzenia, pamięci. To o nich śpiewał Mieczysław Fogg, a cała Polska…

1 miesiąc ago

Optymalizacja diety bydła mlecznego: co warto wiedzieć?

Optymalizacja żywienia bydła mlecznego jest kluczowym działaniem, które może poprawić efektywność produkcji mleka w hodowli…

1 miesiąc ago