Chopin, odmiana jabłoni, została wyhodowana przez dr hab. Emiliana Piterę, a wszelkie prawa własności do tej odmiany przysługują SGGW w Warszawie. Drzewka Chopin są oferowane przez co najmniej jedną polską szkółkę posiadającą uprawnienia do rozmnażania tej odmiany. Jabłoń Chopin została wyhodowana ze skrzyżowania jabłoni Granny Smith charakteryzującej się zielonymi owocami oraz parchoodpornego klonu U 211.
Do charakterystycznych cech drzew odmiany Chopin należą:
Nowa odmiana jabłoni może być przeznaczona do nasadzeń wielkotowarowych, upraw ekologicznych i amatorskich.
Jabłka Chopin mają kulisty, lekko spłaszczony kształt oraz gładką, zieloną skórkę bez nalotu i ordzawień. Owoce charakteryzują się średnią wielkością, są soczyste i mają jędrny miąższ. W chłodni mogą być przechowywane nawet do 3 miesięcy. Jeżeli owoce są przechowywane w warunkach kontrolowanej atmosfery stają się dojrzałe po upływie ok. 5 – 6 od terminu zbioru. Jabłka są dojrzewają w pierwszej połowie października. Bezpośrednio po zbiorach jabłka Chopin posiadają lekko kwaskowaty smak, który zmienia się na słodszy w procesie dojrzewania. Kwaśny smak wynika z wysokiej zawartości kwasów organicznych.
Jabłoń tej odmiany wykazuje odporność na parcha jabłoni, ale nie na kropkowaną i brudną plamistość jabłek powodowane przez zbyt wysoką wilgotność. Hodowcom rekomenduje się przeprowadzenie zabiegów przy użyciu fungicydów, które zmniejszą ryzyko wystąpienia wskazanych wyżej chorób. Mimo to odmiana jest polecana do upraw ekologicznych i amatorskich, ponieważ niezastosowanie żadnych nawozów i środków ochrony roślin nie uniemożliwi uzyskania wysokich plonów. Ryzyko szkodników i chorób to osobna kwestia – ekologiczni producenci będą musieli wykorzystać naturalne sposoby zapobiegające tego typu problemom. Warto dodać, że swoistą wadą jabłoni Chopin jest podatność na mączniaka jabłoni. Odmiana odziedziczyła tę cechę po Granny Smith.
Według informacji podanych przez SGGW w Warszawie jabłka Chopin pojawią się na rynku dopiero za około 3 – 4 lata. Ze względu na walory smakowe i wysoką zdolność przechowalniczą zapewne będą cieszyły się dużym zainteresowaniem nie tylko w bezpośredniej konsumpcji, ale również we przetwórstwie.
Tekst: Magdalena Lisek
Stratyfikacja nasion to technika, która polega na poddaniu nasion działaniu niskich temperatur i wilgoci w…
Traktor jest niezastąpionym wyposażeniem każdego gospodarstwa rolnego. Jednak pomimo coraz atrakcyjniejszych warunków zakupu i licznych…
Piwonie (Paeonia) to rośliny wieloletnie należące do rodziny piwoniowatych (Paeoniaceae). Znanych jest około 30 gatunków…
Zachowanie zdrowia kur to jeden z podstawowych obowiązków hodowców. Jest to proces skomplikowany, ale odpowiednie…
Hurtownia Magros BHP to idealne miejsce dla firm szukających wysokiej jakości odzieży roboczej, która zapewnia…
Niedawna dyskusja o słowach, jakich używamy na temat odchodzenia zwierząt, która przetoczyła się przez łamy…