Analiza gleby, czyli pierwszy krok do skutecznego nawożenia

Analiza gleby

Intensywny czas w gospodarstwach rolnych nie kończy się na żniwach. Dopiero po nich następuje moment przygotowania gleby do następnych siewów. By jednak produkcja rolna przynosiła wymierne efekty i była opłacalna kosztowo, warto przed nawożeniem postawić na analizę gleby. Tylko po uzyskaniu wyników możliwe jest bowiem najlepsze dobranie składników odżywczych.

Dlaczego analiza gleby ma tak kluczowe znaczenie w produkcji rolnej? Dzięki zbadaniu podłoża, można uzyskać wyniki, na podstawie których dobór najlepszych nawozów będzie tylko formalnością. Przy obecnych kosztach produkcji rolnej, nie wystarczą już wyłącznie obserwacje. Konieczne jest dokładne określenie zasobności gleby w składniki mineralne, takie jak: potas, fosfor czy magnez, a także sprawdzenie poziomu jej pH.

Jak przeprowadzić analizę gleby?

Sam proces zbadania podłoża nie jest skomplikowany, ale wymaga regularnego pobierania próbek gleby z każdego pola i dostarczenie ich do najbliższej stacji chemiczno-rolniczej lub laboratorium jednego z Ośrodków Doradztwa Rolniczego. Koszt takiej analizy to kilkanaście zł, a wyniki określają z dużą dokładnością zasobność gleby w najważniejsze składniki mineralne. Najlepszy moment na pobranie próbek to czas przed podaniem nawozów po żniwach lub wczesna wiosna. Zaleca się, by czynność tę wykonywać cyklicznie w analogicznych terminach. Próbki należy pobierać laską glebową lub szpadlem z wierzchu podłoża (max. głębokość to 20 cm). Po pobraniu kilku próbek z jednego pola wszystkie z nich należy dokładnie wymieszać i przesypać do pojemnika lub woreczka z opisem i dostarczyć do laboratorium.

Bezcenna wiedza o glebie

Badanie podłoża ma także kluczowe znaczenie dla nawożenia przedsiewnego. Oprócz sprawdzenia poziomu składników mineralnych warto także określić pH gleby. Optymalny odczyn jest ważny m.in. w uprawie pszenicy i wrażliwego rzepaku. Nie znając właściwego pH podłoża, można dostarczać nawozy i nie otrzymać zadowalających plonów. Niektóre składniki nie mogą bowiem zostać wchłonięte przez rośliny, jeśli gleba ma nieodpowiedni odczyn. Tak dzieje się np. z pobieraniem potasu. Braki tego składnika powodują z kolei, że nieprzyswajany będzie także azot. Właściwe dobranie proporcji nawozów jest, więc niemożliwe, gdy rolnik opiera się wyłącznie na własnych obserwacjach i tabelach zapotrzebowania roślin. Najskuteczniejszym sposobem jest, więc przeprowadzenie badania gleby, którego wyniki będą stanowiły gotową instrukcję odżywiania. Dawki nawozów należy dobierać zarówno na podstawie analizy, jak i zapotrzebowania nawozowego danego gatunku rośliny uprawnej. Odżywki, a także nawozy można znaleźć tutaj: https://www.sklepfarmera.pl/nawozy-i-odzywki/.

Grafika: pexels.com
Artykuł sponsorowany